≡ Menu

Как да отглеждам златни рибки?

Здравейте, в тази статия ще ви кажа как да стартирате аквариум за отглеждане на златни рибки.

За целта, естествено, ще ви е нужен аквариум с обем минимум 50-60 литра. В такъв аквариум, примерно може да отглеждате или две пораснали риби, или няколко малки рибки. Вече знаете, че колкото по “дебела” е една риба, толкова повече пространство и е нужно. Златните рибки растат до размери 15-20 сантиметра и затова за тях са нужни по-големи аквариуми. Много по-добре е аквариумът да е голям – в такъв златните рибки живеят пълноценно, жизнени, по-бързо се развиват и определено ще ви радват повече. Златна рибка аквариумни рибки

За филтърната система на аквариум със златни рибки ще ви е нужно нещо повече от помпичка с гъба, защото тези рибоци замърсяват доста. Те преработват храната доста бързо и естествено отделят повече екскременти и замърсяват водата доста бързо. За филтър за такъв аквариум, според мен, ще свърши работа такъв, който преработва три пъти обема на аквариума за един час.

Златните рибки са известни с тяхната лакомия. Това означава, че обичат да слагат не само храна в устата си. Това трябва да се съобрази при избора на грунд – най-добре е да са добре измити, по-едри речни камъни или едра баластра. След като поставите грунда, в аквариума се налива чешмяна вода – добре е да е престояла около едно денонощие. Останалата декорация ще трябва да е плод на вашите предпочитания и въображение. Един съвет: ако ще слагате живи растения (златните рибки няма да ги оставят на мира и да се развиват пълноценно) гледайте те да са с по-широки и твърди листа, явански мъх също е добър вариант. Естествено може да се ориентирате и към изкуствени растения, на пазара има доста голямо разнообразие от тях. В този случай за осветление ще ви трябва лампа, колкото да наблюдавате вашите рибки. Ако все пак решите да отглеждате и растения, лампата трябва да бъде по-силна.

Относно отоплението на аквариума – нагревател не ви трябва. Златните рибки издържат на ниски температури, до замръзване на водата.

Така аквариумът трябва да престои една-две седмици, докато филтърът работи постоянно. След това сте готови за избор нанасяне на рибките в новия им дом (повече може да прочетете в Съвети при закупуване на рибки).

С какви други видове мога да отглеждам златните рибки? Когато става дума за златни рибки, този въпрос е изключен – не може да ги отглеждате с други видове! Единствено в аквариума може да пуснете охлюви и техният размер да е по-голям от устите на рибите. Ако се пробвате да нанесете съквартиранти на златна рибка, то или тя ще бъде тормозена, или ще тормози новите обитатели и ситуацията е ясна – стрес, неспокойство, болести, дори и смърт.

Златните рибки се хранят по веднъж на ден, като храната е по ваш избор – има голямо разнообразие, ако тя е на гранули или суха е добре преди това да я размекнете, накиснете я във вода. Дава се храна, колкото рибките да изядат за две минути, иначе остава в аквариума и замърсява водата. За прочистване, един път в седмицата не хранете рибките – полезно е. Ако заминете някъде, не притеснявайте комшиите да хранят рибките ви – няма да умрат от глад, дори и две седмици да не ги храните.

Понеже златната рибка цапа повече от други видове рибки, водата в аквариума изисква по-голяма поддръжка. Всяка седмица източвайте към 20-30% от водата, с едно маркуче минете по дъното на аквариума и съберете мръсотиите, почистете филтъра и след това долейте водопроводна вода престояла поне едно денонощие. Повече, четете в Задължения при поддръжка на аквариум с декоративни рибки.

Успех!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!