≡ Menu

Отглеждане и размножаване на барбус тетразона (тигров барбус)

аквариуми рибки барбус тетразона Барбус тетразона, или по-често срещан като тигров барбус, се наблюдава в стъклените, пълни с вода, пригодени с изкуствена среда за живот съдове, наречени аквариуми. В естествената среда този вид барбус се среща най-често във водоемите на Тайланд и Борнео. Тялото на тези риби е удължено и овално. Цветовете им са с червено-кафяви оттенъци и златисто блестящи люспи, като през тяхното тяло минават четири вертикални черни ивици, от където идва и името им – тигров барбус. Горната перка е черна с червен връх, а долните са с интензивен червен цвят. Повечето барбус тетразона имат двойка мустаци и рибата достига дължина до 7 сантиметра.

Отглеждане на тигров барбус

Барбус тетразона е стадна рибка и отглеждането й става в група, не по-малка от 10 екземпляра и в аквариум над 60 литра. Отглеждането им в по-малък аквариум води до загуба на размножителната способност на рибите. Аквариумът трябва да е добре залесен с растения, да се осигурят по-тъмни места за криене на рибата, защото ако има само светли такива тя е страхлива. Тигровият барбус обитава долните и средни слоеве на аквариума. Температурата в него трябва да е в порядъка на 22-25 градуса, като водата трябва да бъде редовно подменяна и добре филтрирана, за избягване възможността от разболяване на рибите. Отглеждани в достатъчно голям аквариум, барбус тетразона не създава неприятности на останалите му обитатели, но когато това не е спазено, съответно териториите в аквариума не са разпределени между видовете, те влизат в схватка с тях. Има и друго изключение, рибите с по-дълги перки или опашки, например гупа или скалария, не са подходящи за съжителство с тигров барбус, защото тетразона обича да си похапва от тях.
Добре е тигровият барбус да се храни повечко с храни от животински произход (тубифекс, дафня и др.). Растителната храна, с която го храните трябва да бъде около 30% от общата.

Размножаване на тигров барбус

аквариуми рибки барбус тетразона  За размножаването на барбус тетразона е необходим аквариум с дължина над 40 сантиметра за една двойка риби. Водата в аквариума с двойката се загрява до 25-27 градуса. Женската риба хвърля до 500 хайверни зърна, чиито инкубационен период е около едно денонощие, а малките рибки започват да плуват от 3 до 5 денонощия от излюпването си. На 6-9 месечна възраст младите тигрови барбуси вече могат да последват примера на родителите си и да създадат свое поколение.

Успех!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!