≡ Menu

Водорасли за аквариум

Водорасли в аквариума

видове водорасли за аквариум Водорасли, това са едноклетъчни или многоклетъчни растения, които можем да наблюдаваме само с помощта на силна лупа или микроскоп. В аквариумите те образуват цели колонии върху растенията, пясъка, камъните и стените под формата на кафяв, кафявозелен, син до синьо-зелен налеп, кичури, влакна. За много от рибите те представляват отлична храна, но прекаленото количество водорасли в сладководните аквариуми е вредно. Стените на аквариума стават непрогледни от тяхното наслояване, а това намалява количеството на светлината вътре в него. В нашите аквариуми най-често се срещат следните видове водорасли: зелени водорасли, камшичести водорасли, влакнести водорасли, някои видове нишковидни водорасли и др. Синьо-зелените водорасли са едни от най-опасните видове. Със своите повлекла те може да унищожат цялото съдържание на аквариума. Понякога в аквариумите срещаме и т. нар. двуделни водорасли. Голямото количество водорасли следва да се приема като лоша оценка за работата на всеки любител акварист. Когато водораслите се размножават прекомерно  заплашват живота не само на рибките, но и на растенията и развалят цялостния вид на водната картина. Голямото им размножаване означава, че са пренебрегнати основни правила в акваристиката.

Водорасли в Като основно условие за ограничаване растежа на водораслите е отстраняването на органичните вещества и соли от водата, главно чрез силна филтрация и омекотяване. Най-добре е при зареждане на аквариума да се употребява мека вода. За да отстраним органичните вещества във филтъра се поставя активен въглен. За борба с водораслите също спомага  UV лампата. За естествена борба против водораслите се използват някои видове охлюви, които се хранят с тях. Много подходящ помощник за почистване на водораслите полепнали по стъклата е охлюва планорбис. Този червен, плоско сплеснат охлюв се храни главно с водорасли.

Водорасли за аквариум Ако тези методи не помагат прибягваме до механичното им отстраняване. Друг начин за забавянето растежа на водораслите е чрез регулиране осветеността в аквариума. Ако светлината е над нормата и условията за живот на растенията в това число и на водораслите във водата са оптимални, те се развиват интензивно. Много любители акваристи се учудват, че водораслите растат по-буйно от другите растения. Това се обяснява с факта, че стъклото особено предното, както и останалите предмети в аквариума, камъни, декорация и др. с по-бледи тонове поглъщат светлината в по-голямо количество. Водата действа като светлинен филтър, който не само намалява прииждането на светлина към листата на растенията, но и до известна степен променят нейния спектър.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!