≡ Menu

Как да създадете най-добрия аквариум

Няма нищо по-отпускащо от гледката на аквариум. Човек може да седи и да гледа с часове. Ключът към красивият аквариум е правилната светлина.

Тя може да подобри гледката към рибите, коралите и водните растения които имате. Правилната светлина ще поддържа стабилна средата в аквариума. Тя е много важна за растенията които имате, при неправилна светлина растенията и коралите ще загинат. Флуоресцентната светлина е най-подходяща, за повечето растителни видове, разбира се някои от тях изискват специални грижи. Основните уреди от които имате нужда са филтър за почистване на водата, водна помпа, нагревател, таймер за осветлението, орнаменти и декорация.

Един аквариум може да бъде много скъпа придобивка, за това преценете бюджета с който разполагате предварително. Ако ще имате растения, е най-добре да купите и специална почвена смес за тях. Ако сега тепърва започвате с акваристиката, може да закупите само риби и в последствие постепенно да допълвате аквариума с растения. Така някой ден може би ще се сдобиете с изключително красив аквариум.

Помнете, че най-важното нещо за един аквариум е средата да бъде стабилна, за да могат да живеят рибите и растенията в нея.

Температурата на водата трябва да бъде подходяща за видовете които имате.

Проучете предварително кои риби могат да съжителстват заедно в еднакви условия и без да се нараняват взаимно и изберете от тях. Има много видове риби които освен с храната за риби която се продава по специализираните магазини, се хранят и с водорасли. Така може да изгубите някои много ценни растения, за това винаги първо проверявайте какви видове риби и какви видове водорасли могат да водят пълноценно съществуване заедно.

Аквариумното растениевъдство също е едно много красиво хоби, помислете предварително, дали искате да отглеждате риби и растения, или само растения.

За да имате наистина красив аквариум, трябва да го изградите. Огледайте се наоколо, разгледайте други аквариуми. Черпете идеи от всичко което виждате. Изберете си тема. Изберете подходяща декорация, камъни и предмети които ще допринесат за баланса и вида на аквариума ви. Използвайте въображението си.

Ако желаете една морска тема, можете да изберете предмети имитиращи, антични части от кораби или котви. Ако имате малко дете може да създадете аквариум с неговите любими герои от приказки и филми. Потънал кораб е една много разпространена тема за аквариум, особено ако дъното ви е от камъни или жълт пясък. За да постигнете една по неутрална и естествена на вид среда, ползвайте интересни парчета дърво или дървесна кора. Изкуствените корали и форми от морското дъно също могат да създадат една интересна атмосфера в аквариума. Помислете предварително какво настроение искате да излъчва вашият аквариум, изберете тема и се придържайте към нея.

Както рибите така и истинските растения изискват много грижи. Ако нямате подходяща хранителна среда, трябва редовно да ги снабдявате с тор и хранителни добавки за аквариумни растения.

Едни от най-разпространените в България аквариумни риби са:

  • златна рибка
  • гамбузия
  • гупи
  • хелер
  • плата
  • молинеция сфенопс
  • кардинал
  • данио рерио
  • скалария
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!