≡ Menu

Какви са изискванията за аквариум за дискуси?

Аквариумите за дискуси

Аквариумни рибки дискус При всичките си досегашни опити да разкажа това, което знам за „краля на аквариума”, винаги съм подценявал най-важният въпрос – изискванията към аквариума.

  1. Минимална дължина – 120 см. Ако не разполагате с толкова място, може да се ориентирате към 50 – 60 см., почти кубичен аквариум, но с уговорката, че ще купите директно чифт. В малък аквариум трудно ще отгледате дискуси до приличен размер.
  2. Максимална дължина – няма. Е, разбира се, има ограничения откъм стъклото.
    Ако не се лъжа, 330 см.
  3. Минимална височина – 40 см. Мисля, че тук коментарът е излишен.
  4. Максимална височина – 70 см. Оптимумът обаче е 50. С готовите китайски навлезе и модата на високите аквариуми. Мода, която има само недостатъци.
    Аквариумни рибки дискус  Започваме от факта, че налягането в аквариума зависи не толкова от обема, колкото от височината на водния стълб. По нататък да споменем, че ако сте висок до 185 см., не можете да достигнете дъното на аквариум по-висок от 70 см. А ако искате живи растения, ви трябва осветление с металхалоген. Нещо скъпо, което харчи много ток и има проблем с охлаждането през лятото. Отделен е въпросът, че аквариумът прилича на картина, липсва му дълбочина. И последното, за което се сещам – трудно се аранжира във височина.
  5. Минимална ширина – 35 см. Правил съм и аквариуми на 25, но нито могат да се аранжират като хората, нито дискусите се чувстват добре. Тегав е и за бъркане.
  6. Максимална ширина – 70 см. Повече не се достигат при чистене. Изключение правят аквариумите, които са достъпни от всички страни. Оптимумът е някъде между 50 и 60 см.
  7. Съотношението между дължина и височина трябва да е от 3:1 до 4:1. Лично мнение.
  8. Форма. Най-добра разбира се е стандартната форма. Заоблените стъкла изкривяват рибите, а и често ги смущават. Правил съм изцяло кръгла колона. Цялостната визия е добра, но наблюдаването на рибите е почти невъзможно. Пък и дискусът все пак е териториална риба – нуждае се от място, което да брани като свое. Вариантът с ъглов аквариум изглежда много примамлив, но освен, че е излишно скъп, всъщност на живо не стои толкова добре. Шестостенните не мисля изобщо да ги коментирам. Иначе за размножаване се предпочитат кубични аквариуми. Най-често 50:50:50. Така родителите най-лесно събират заблудените малки.
  9. Местоположение – особено важен въпрос. Стандартно за всички аквариуми е добре да са далеч от прозореца. Иначе много зеленясват. Дискусът обаче е много плашлив, така че хубаво би било да е далеч от вратата и да не е ниско долу. Особено много се паникьосва, когато опасността му идва отгоре. Не понася резките движения и черните кожени якета.

В общи линии е това. Сигурно има подробности, за които не съм се сетил, но си мисля че е достатъчно като информация, когато избираме аквариум за нашите общи любимци.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!