≡ Menu

Отглеждане и размножаване на дискус

Дискус се среща във водите на река Амазонка. Те предпочитат бавните води и обитават главно корените на дърветата. Всички риби от този вид цихлиди, имат сплескано кръгло тяло под формата на диск. Имат малка глава Аквариумни рибки дискус(в сравнение с тялото) и големи изразени очи. В дивата природа дискусите могат да достигнат големина от 25-30 сантиметра, но в аквариум това е невъзможно. Мъжкият екземпляр има по-развити и големи плавници и е с по-ярка окраска, заради която е любима риба за много акваристи.

Отглеждане на дискус

Дискусът се отглежда в просторен аквариум, не по-малък от 200 литра. Хубаво е съдът да е висок и добре оборудван с филтър и нагревател. Твърдостта на водата в аквариума трябва да бъде до 12 dGH, нейното pH – 6,2 до 6,8, а температурата от 27-30 градуса. За пълноценният живот на дискус във аквариум е необходима редовна смяна на водата и редовно хранене. Също така храната трябва да бъде качествена, като: готови храни, ларви, тубифекс. Дискуса лесно привиква към комбинираната храна. Не бива да се храни само с една и съща храна, за щото се привързва и след това не искат да се хранят с друга.

Размножаване на дискус

За да получите поколение дискуси, първо трябва да чифтосате една двойка. Най-добре е да гледате 7-11 млади екземпляра и след като станат полово зрели (след 20-22 месеца), започват да си избират партньор.

Аквариумни рибки дискус Да различите женския от мъжкия дискус е трудно. Най-лесно това да се направи е през размножителния период. Двойката се познава по това, че извършват необичайни движения с тялото и главата и често плуват една до друга.

Когато разберете коя двойка се е чифтосала достигнете следните параметри на водата в аквариума – pH – 6, температура на водата от 30-32 градуса и е хубаво водата да е по-мека, защото хайвера не може да бъде оплоден поради слоя калций върху него.

Преди хвърлянето на хайвера, двойката почиства място, на което ще бъде положен той. След това женският дискус хвърля около 60-420 яйца, а мъжкият ги опложда. Повечето пъти, когато двойката е млада оплождането е неуспешно. Хайвера е внимателно обслужван от майката, като към него се изпраща вода, богата на кислород и бъде чистен от ненужните яйца. През този период мъжкият дискус става бодигард на гнездото. След излюпването си (след около 2-3 дни), малките дискуси биват преместени от родителите си на друго място в аквариума, а след около 5-6 дни те започват да плуват и да се закрепват по гърбовете на майка си и баща си, от където се хранят с кожен секрет. Този кожен секрет е хранителен и също се нарича дискусово мляко. Закрепяйки се на родителите си, малките рибки дискус могат да издържат така до 40 дни, но след 10-тия ден може да ги храните с артемия. Някои доста опитни акваристи не оставят отглеждането на хайвера на и малките на родителите им, ами го отделят в друг аквариум и се грижат сами за него, чрез изкуствено захранване.

Успех!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!