≡ Menu

Отглеждане и размножаване на макропод

Отглеждане на макропод

Макроподът (Macropodus) е лабиринтова риба. Освен в аквариумите, този вид се среща и във водите на Кореа, Китай, Виетнам и други. Рибата в аквариума е донякъде спокойна, но все пак макроподът е риба с характер. Може да се отглежда с други видове риби, но препоръчително Макропод аквариумни рибкие те да са големи поне колкото нея – около 10 – 11 сантиметра. Въпреки че не е хищна риба, видът обича да си “играе” с по дребните и по-бавно придвижващи се риби и затова се избягва съжителството му с тях. Женските макроподи са по дребни, със закръглено коремче и с по-бледи цветове от мъжките. Освен по наситени цветове, мъжкият имат и по дълги перки. Не нанасят вреда върху растенията в аквариума, нуждае се от твърдост на водата от 3 до 10 немски градуса и pH от 7 до 7,2. Най-благоприятната температура, при която макропода живее нормално и се развива е от 17 до 28 градуса. Добре е отглеждането им в не по малък от 60 литра аквариум, добре залесен и с няколко укрития. Можете да храните рибата с почти всички универсални храни – люспи, пелети, както и с тубифекс и сварен спанак.

Размножаване на Макропод:

Размножаването на макропода е по почти същият начин като при бетите. Те са хайверни риби и както се подразбира хвърлят хайвер. Оплодената женска Макропод аквариумни рибкиобикновено снася хайвера след около месец. Не е лошо да знаете кой е бащата, за да го отделите в отделен аквариум заедно с женската. Когато женската хвърли хайвера си я върнете в общият аквариум, а мъжкият го оставете при малките, защото когато се излюпят именно той ще се грижи за тях докато се научат да плуват. След като “бебетата” се отделят от гнездото (женската хвърля хайвера е като гнездо), махнете бащата от тях, за да не започне да си похапва от тях. В първите десетина дни ги хранете с жълтък или много ситна прахообразна храна. След десетия ден вече може да има давате и артемия.

Съвет:

Ако случайно изпуснете момента на отделянето на двойката в отделен аквариум и тя хвърли хайвера си в общият, има вариант. Таткото ще ги пази и връща в гнездото поне докато се научат да плуват, но после съдбата не им е ясна. Най-добре внимателно преместете гнездото и таткото в отделен аквариум около 5 литра или какъвто имате. Преместването трябва да стане преди малките рибки да са се научили да плуват, защото след това едва ли ще можете да ги хванете.

Успех!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!