≡ Menu

Отглеждане и размножаване на неон

аквариумни рибки неон

Червен неон

Най-разпространената рибка от вида харациди е неона. Неговата естествена среда е във водите на Амазонка. Неоните достигат големина от най-много 4 сантиметра. Имат удължено и сплескано тяло, по дължина на което има блестяща синя ивица. Има няколко вида неони, като червен неон – те са малко по-едри от обикновения неон и освен синята линия на тялото си имат и по-ярко изразена червена шарка. Друг вид неон е черен неон – за разлика от събратята си, те не са толкова пъстри и имат черна шарка по дължината на тялото си.
Отглеждане на неон

Отглеждането на неон не е от най-трудните задачи на един акварист. Рибката е спокойна, не закача риби от друг вид и не си ръфа от растенията в аквариума. Красива риба, като неона е хубаво да се гледа в аквариум, не по малък от 40 литра. Повечето видове от семейство харациди са стадни и неона не прави изключение, затова се отглеждат минимум по 4-5 броя в един аквариум. Разбира се много по-ефектно и красиво е да се наблюдава цяло стадо неони – около 10-15 или повече риби.

Размножаване на неон

аквариумни рибки неон За разлика от отглеждането, развъждането на неон не е толкова лесно. Когато една двойка е готова да хвърли хайвера си, се отделя в отделен аквариум с обем около 10 литра – за обикновения неон и около 50-60 литров за червения неон. По-добре е аквариумът да е по висок, поради бързината, с която трябва да се движи рибата при изхвърлянето на хайвера.  Температурата на водата в аквариума трябва да е от 23 до 25 градуса и да е по-мека. На дъното на аквариума поставете мрежа или нещо, което да отдели хайвера от рибите, защото те го изяждат. Хубаво е цялата тази процедура да се направи вечер, тъй като в повечето случаи рибките хвърлят хайвера си сутрин. Когато това стане се отделят рибите и аквариума с хайвера се покрива с нещо или се поставя на тъмно т.е. се затъмнява. Хайвера се превръща в “кръгче с опашка” за около едно денонощие, а вече оформено тяло на неон – след около пет. След това водата в аквариума трябва постепенно да става по-твърда, за да свикнат рибите с нея. Това става чрез добавяне на минимални количества вода всеки ден.

Успех!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!