≡ Menu

Размери и видове аквариуми

Размери на аквариума
Изборът на размер на аквариума зависи от няколко фактора. В аквариумни рибки размер на аквариумачастичност зависи от свободното място в дома ви и желания брой отглеждани рибки. Необходим е един литър вода за сантиметър риба. Бъдете щедри и си направете сметка за очаквания краен размер на рибките. Повече за това колко риби може да отглеждате в аквариумът ви можете да прочетете в статията – В какъв аквариум, колко рибки мога да отглеждам.
Аквариумът трябва да има площ на дъното поне 35см х 60см. Естествено по-големите са за предпочитане поради по-лесната им поддръжка.

Форми на аквариуми

аквариумни рибки форми Освен най-популярните аквариуми с правоъгълна форма в днешно време се намират и аквариуми с различни форми – триъгълни, петоъгълни, осмоъгълни, както и аквариуми по поръчка с желана от вас форма. Вътрешният вид на вашата всекидневна играе важна роля в избора на аквариум.

Конструкции на аквариуми
Аквариуми изцяло от стъкло аквариуми от този вид са най-разпространени. Те нямат нужда от рамка, а стъклата са залепени аквариумни рибки конструкциисъс силикон. Устойчиви са на удар и лесно се намират в наши дни.

Аквариуми с частична рамка – тези аквариуми имат алуминиеви или пластмасови рамки в долната и горната си част. Те са стабилни и изглеждат красиво. При покупка на подобен аквариум се уверете, че рамките не са просто поставени там за украса, а са залепени за стъклото.

Аквариуми с цяла рамка – такива аквариуми са много устойчиви на удар и изключително стабилни. Стъклата са поставени и залепени в метална рамка.

Аквариуми от излято стъкло (колби) – тези малки, приличащи на голяма купа аквариуми са подходящи за отглеждане на малки рибки и то от порядъка на 2 – 5 броя в зависимост от големината на аквариума. Обикновено аквариуми от този вид не са големи – до 20 литра. Стените не са плоски и причиняват оптически изкривявания, но въпреки това те седят много красиво в малки помещения, главно кухни. Сравнително евтини са.

Шкафове – аквариуми – за почти всеки аквариум съществува и съответен шкаф с отделения за техническото оборудване (филтър, осветление, нагревател). Подобни шкафове не са евтини, поради изискващата се специална конструкция, за да може да издържи теглото на аквариума. Съществуват доста видове шкафове за аквариуми, с различен дизайн и конструкция, подхождащи на всеки вкус и интериор. Преди всичко тези шкафове трябва да бъдат много стабилни, практични и въпреки това стилни.

Успех!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!