≡ Menu

Правилно хранене на аквариумни риби

Правилно хранене на аквариумни риби Един от най-големите проблеми пред начинаещият акварист е колко храна трябва да сложи на своите риби. Прехранването на рибите е едно от най-опасните неща, които акваристта може да направи. Това може да доведе до унищожаването на аквариума по много начини.

Прехранените риби ще произвеждат много повече боклук, като освен нечистотиите, които те отделят ще има и по-големи количества не изядена храна, която ще пада в цепнатини и отвори и ще се разлага. Гниенето бързо ще доведе аквариума до вонящо и отвратително състояние. Освен това рибите ще започнат да страдат от образувалите се отрови и трудно някой биофилтър би се справил с големи отделени количества амония.

Прекомерното хранене на рибите ще доведе и до тяхното затлъстяване, което от своя страна води до медицински проблеми. Рядко ще се види акварист, който ще остави рибите си да гладуват. В повечето случай, особено начинаещи акваристи правят грешката с прехранването на рибите. В природата рибите са програмирани да ядат колкото се може повече и за тяхното оцеляване там това е изключително важно. В домашни условия при изобилието от храна рибите незнаят кога да спрат да се хранят. Затова всеки акварист трябва да разбере от колко храна се нуждаят неговите риби, а не колко могат да изядат. За да разберете това може да започнете с поставянето на толкова парченца храна(люспи или пелети) колкото риби имате. Наблюдавайте след това рибите как се хранят и дали всички риби са успели да хапнат нещо. Най-вероятно няма да ги удовлетворите от първия път, но вероятно храната която сте сложили е изчезнала напълно.

Сложете отново същото количество храна. Когато рибите са се нахранили те ще покажат по-малък интерес към храната. Може да сте сигурни, че храната която сте им сложили вече е огромно количество за тях. След няколко такива експеримента вие ще знаете от колко храна се нуждаят вашите риби и няма да ги прехранвате.

След като сте се научили колко храна трябва да давате на рибите си, следващия проблем, който може да имате е каква е подходящата диета за тях. Много от рибите имат специални предпочитания – това може да са водорасли, безгръбначни животни, водни растения, гъби или други риби.

Независимо, че в природата те имат различни и специфични вкусове, в аквариума те биха се хранили добре и с продукти, които никога не биха намерили в природата. Изборът на такава храна може също да бъде здравословна за вашите риби. Трудно е да знаем нуждите на всички видове риби, но това което може да ви донесе добри резултати е да им дават колкото се може по-голямо разнообразие от храни. По този начин много по-вероятно рибите ще се сдобият с нужните им хранителни съставки, за да бъдат в добро здраве и да се развиват добре. В редки случаи е възможно рибите да откажат храната, която им давате. Това е симптом на заболяване, но най-често когато рибите откажат да се хранят, изхода е летален.

Правилно хранене на аквариумни риби Има обаче и други причини рибите да отказват храната. Вероятно вие ще забележите това с намалелия ентусиазъм, когато им давате определена храна. Причина за този намален ентусиазъм може да бъде промяната на температурата в аквариума към много топло или много студено, което ще забави тяхното хранене. Други причини да не се втурват веднага към храната е ако сте им давали много храна преди това и вече не са гладни или пък е имало раждане или изхвърляне на хайвер в аквариума, което също да е послужило за храна на рибите.

Понякога рибите могат да се отегчат от храна, която сте им давали много пъти и е необходимо да направите промяна в диетата им, за да върнете желанието им за хранене. Друго, което трябва да се знае и да не забравят акваристите, е че рибите могат да издържат по-дълго време без храна. Много риби след добро нахранване могат да издържат след това няколко дни преди да се хранят отново.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!