≡ Menu

Отглеждане и размножаване на Гупа мултиколор (Poecilia reticulata)

Отглеждане и размножаване на Гупа мултиколор (Poecilia reticulata) Научно наименование: Poecilia reticulata

Общо наименование: Гупи

Семейство: Poeciliidae

Вид: Живородки

Максимален размер: 4-6 сантиметра

Естествени местообитания: Северната част на Южна Америка и островите Барбадос и Тринидад

Продължителност на живота: Гупи обикновено живеят 2 до 3 години максимум.

Минимален аквариум: 50 литра

Положение: Средно ниво в аквариума

Съжителство: С миролюбиви риби

Отглеждане и размножаване на Гупа мултиколор (Poecilia reticulata) Описание: Може би най-популярната тропическа рибка изкуствено селектирана по целия свят във всевъзможни цветове, не изисква големи аквариуми и не е особено претенциозна по отношение стойностите на водата, но е желателно да се опреснява по-малко водата всяка седмица. Подходящи са за смесени мирни аквариуми, богати на растителност, не обичат силно течение.

  • Температура 20 °С – 28 °С
  • pH 7.0 – 8.5
  • Твърдост 5° – 30°

Развъждане: Трябва ви само аквариум и двойка гупи, ако искате малките да оцеляват добре е да имате плаващи растения. Продължителността на бременността при гупите зависи от температурата на водата и обикновено е между 22 и 25 дни. Едно оплождане на женската е достатъчно за 3 – 4 раждания.

Полово различие: Мъжките са добре оцветени, имат големи перки, женските са по-големи. Мъжките екземпляри имат гоноподиум, което представлява анална перка, модифицирана в мъжки полов орган при някои видове живораждащи рибки от семействата Anablepidae и Poeciliidae

Отглеждане и размножаване на Гупа мултиколор (Poecilia reticulata) Хранене: Гупитата се хранят с почти всички видове храни за рибки които можете да намерите по магазините. Въпреки, че изглеждат постоянно гладни избягвайте да ги храните повече от 1-2 пъти на ден, тъй като те могат да умрат от прехранване!

Темперамент: Мирни рибки

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!