≡ Menu

Хранене на аквариумни рибки

Различни видове готова храна за риби На храната и на храненето в аквариумите трябва да се обръща голямо внимание, за да бъдат рибките винаги здрави и жизнени.

Не е без значение с какво се хранят рибките. За всеки вид е нужна специфична храна. Всеядните рибки ядат практически всичко – всички видове суха и жива храна. Те се изхранват сравнително лесно.

Някои видове рибки предпочитат само дребна жива храна и трябва да се хранят с обикновена жива храна, каквато са дафниите, циклопите и други. Суха храна те не приемат или я приемат само в краен случай.

Други видове рибки се нуждаят от допълнително подхранване с растителна храна. Понякога те приемат храна от животински произход – варено месо или суров черен дроб. Хищните рибки се хранят само с животинска храна – като правило с червеи, личинки на комари, дребни рибки и други.

Много рядко се срещат аквариумни рибки, използващи само растителна храна.

Според Ханс Фрей при храненето на рибките трябва да се спазват следните шест правила:

  1. Да се имат предвид изискванията на рибките към храната, а не желанието на аквариста.
  2. Желателно е да се използват разнообразни храни съобразно сезона. Дори най-добрата храна не е полезна, ако не се редува с други храни.
  3. Да не се дава обилно храна. Остатъците от нея развалят водата. В аквариума рибките умират по-често от затлъстяване, отколкото от недояждане.
  4. По възможност рибките да се хранят няколко пъти на ден.
  5. Количеството храна трябва да съответства на размерите на рибките. Едрите рибки гладуват ако получават дребна храна, а дребните рибки не могат да глътнат едрата храна.
  6. Най-лесно се разпознават болните рибки по време на хранене.

Много важно е храната да се подбира така, че да отговаря на природния спектър на хранене на отделните видове и на размера на рибките. От общите принципи трябва да се помни, че дневната дажба при рибките се намалява с растежа им. Например, ако през първата седмица дневната дажба за малките рибки е 100-120% от масата им, след втората седмица тя се намаля на 50%, а към края на първия месец на 30%. Нормално охранените възрастни рибки при оптимални или близки до тях условия на отглеждане трябва да имат дневна дажба от 1,5 до 3% от масата си. Един ден в седмицата се определя за гладуване, изразено в рязко намаляване на количеството на храната или в пълното и изключване. Това не се отнася за малките рибки, които трябва да се хранят изобилно през първия месец по 3-4 пъти дневно. Почистването на останалата храна е задължително.

Различни видове готова храна за рибиХраната на аквариумните рибки се разделя на 2 групи – изкуствена и естествена (жива). Изкуствената представлява набор от незаменими вещества или консервирана храна от животински произход. Най-лесно и често като такава храна се използват сушена дафния, циклоп и др. Единствената изкуствена консервирана храна с много добри качества са замразените дребни ракообразни. При всички случаи най-ценна и полезна за рибките е живата храна.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!