≡ Menu

Правилно хранене на аквариумните риби

Правилно хранене на аквариумни риби

Въведение

Милиони години рибите, както и другите форми на живот, са се адаптирали към определени начини на хранене и форми на храна, които са налични в достатъчни количества в тяхната естествена среда. Аквариумните рибки, обаче, много рядко намират адекватни количества от какъвто и да е вид храна в аквариума, без наша помощ.

Една от най-важните и интересни задачи на аквариста е да храни рибите по разумен и здравословен начин, съобразявайки се с условията на средата им.

Не е въпросът само да се дава на рибите достатъчно количество от само една храна. Най-важно е чрез специалното хранене потребностите на „децата на водата” да се удовлетворят възможно най-пълно.

Брошурата обяснява значението на специфичното за различните видове хранене и показва как да доставяте здравословна и разнообразна храна съобразена с нуждите във вашия аквариум, чрез използване на богатата гама от храни на JBL.

  1. ЗАЩО РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ СПЕЦИФИЧНО ХРАНЕНЕ?

Гамата от храни, чийто състав е съобразен максимално с естествените нужди на рибите, комбинирани и с подходящите условия на средата като качество на водата и др., играят главна роля в изграждането на устойчивостта на рибите към различни заболявания и паразити. Разнообразната и адаптирана храна подобрява и размножителната способност при рибите.

Неправилното хранене освен че може да увреди някои вътрешни органи (възпаление на храносмилателния тракт, увеличен черен дроб), може и да отслаби имунната система на рибите, така че да позволи на преносителите на различни заболявания да ги атакуват. Рибите, които са хранени правилно, според нуждите им, са по-устойчиви на временни стресови ситуации, без това да предизвика заболяване.

Например транспортирането, временните промени в показателите на водата и др. са фактори, които могат да причинят стрес. Трябва да се отбележи, обаче, че дори и правилното хранене не може да компенсира постоянния стрес (перманентно неподходящи показатели на водата, неправилно комбиниране на видовете и др.) Неправилната грижа за рибите рано или късно ще доведе до заболяване! Правилното хранене на рибите трябва винаги да е комбинирано с уместен дизайн на средата в аквариума.

  1. КАКВИ СЪСТАВКИ ТРЯБВА ДА СЪДЪРЖАТ СПЕЦИФИЧНИТЕ ЗА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ АКВАРИУМНИ РИБКИ ХРАНИ?

Имайки в предвид огромното разнообразие от хранителни вещества, които рибите намират в естествената си среда, на пръв поглед изглежда невъзможно да се посрещнат всичките различни изисквания на рибите в аквариума.

Но колкото и разнообразни да са индивидуалните източници и екологични ниши на различните видове, резултатите от проучванията в областта показват, че всички тези източници на храна имат определени общи съставки, които са жизнено важни за здравето и специфичното хранене.

Използвайки тази информация, сега е възможно производството например на храни на люспи, съдържащи всички жизненоважни съставки за един определен тип риби. Тези хранителни вещества са: протеини, мазнини, въглехидрати, влакнини, витамини и минерали.

Протеини

Протеините са най-важните елементи за всички животински организми. Без тях не може да има растеж.

Протеините се състоят от много амино-киселини, свързани като елементите на верига, чийто ред определя функцията на всеки отделен протеин в организма. От всички амино-киселини познато до сега, 12 се считат за жизненоважни (незаменими) за рибите според съвременната наука. Това означава, че тези 12 амино-киселини трябва да присъстват в достатъчно количество и в точните пропорции в протеиновото съдържание на храната за рибки.

Всички останали амино-киселини необходими на рибите, за да произведат собствените си протеини се синтезират в организма от тези 12 незаменими амино-киселини. Източниците на протеини, които задоволяват тези изисквания са предимно водни организми, особено риба, както и растения като например соята. Ето защо храните на JBL съдържат балансирана комбинация от различни източници на протеини като риба, скариди, соя и др. Тъй като рибите, за разлика от топлокръвните животни (птици, бозайници, човек), се нуждаят от протеини не само за растеж, но и като енергиен източник за тяхното движение, храната на рибите трябва да съдържа повече протеини в сравнение с тази на топлокръвните животни.

Храните на JBL са произведени само от подбрани, висококачествени сурови материали:

  1. Месо от риба
  2. Скариди/различни сладководни скариди
  3. Семена соя
  4. Мая

Мазнини

Необходимо е специално внимание към мазнините в храната на рибите. Мазнините доставят на рибите преди всичко лесно достъпен и много хранителен източник на енергия, необходима за движението и метаболизма, тъй като и двете изискват много енергия. Рибите, обаче, не са способни да усвояват всеки тип мазнини и да ги използват като източник на енергия.

Основното правило е: само онези мазнини, които са течни при оптималната за отделния вид риби температура (обикновено около 25°С) са подходящи за храна на този определен вид.

Мазнините, добити от топлокръвни животни (крави, прасета и др.) са твърди при тази температура и ако се включат в храната на рибите ще бъдат екскретирани почти несмлени, което може да предизвика сериозно възпаление на червата.

Мазнините, добити от водни организми, са идеални за храна на рибите. Те съдържат така наречените ненаситени мазнини, които са незаменими за растежа, здравето и оцветяването. Някои растителни мазнини също съдържат тези ненаситени мазнини, но в по-малки количества.

Чрез включването на рибено масло, скариди и други водни организми, както и соя в храните на JBL, се постига идеално задоволяване на специфичните нужди на рибите.

Въглехидрати

Въглехидратите са почти изключително с растителен произход и са налични в захарите, скорбялата и целулозата. С изключение на растителноядните риби, скорбялата и целулозата, поради тяхната сложна структура, се усвояват много слабо от рибите, ако изобщо се усвояват. По-простите структури, като глюкозата, могат да бъдат по-лесно усвоени и до известна степен могат да бъдат използвани в храната като източник на енергия. Топлинната обработка разгражда скорбялата и до някъде и целулозата на основните им съставни части и ги прави „смилаеми”.

JBL NovoBel NFE

(въглехидрати) – 32.8%

Сурова пепел – 9.7%

Сурови влакнини – 1.4%

Сурови мазнини – 7.5%

Суров протеин – 45.2% Влага – 6.3% Опасността от неправилно хранене е много по-голяма за рибите живеещи в аквариуми, отколкото за тези в природата. Ето защо е важно храната за аквариумните рибки да съдържа всички важни хранителни вещества във внимателно балансирани пропорции. Обработена топлинно, скорбялата, както и глюкозата могат в ограничени количества да бъдат усвоявани от рибите. Скорбялата в храните на люспи на JBL е направена по-лесно смилаема за рибите, чрез топлинна обработка по време на производствения процес. Същевременно скорбялата в храната осигурява спояването на останалите съставки и задържането им в типичната люспеста форма.

Употребата на широка гама от различни видове зърна, зеленчуци и билки в храните на люспи на JBL осигурява здравословни и разнообразни източници на скорбяла и важни растителни вещества за всички видове риби. Съставките съдържащи се във висококачествените билки – етерични масла, алкалоиди и други ценни вещества правят така, че храната да се приема с готовност от рибите и подобряват тяхната жизненост. В частност, веществата, съдържащи се в чесъна противодействат на заболяванията и поддържат здравето на рибите.

Влакнини

Влакнините, сами по себе си, нямат пряка хранителна стойност, но са баластни вещества, отговорни за правилното функциониране на храносмилателната система, както е и при човека.

Храните на люспи на JBL съдържат разнообразни растителни суровини, доставящи подходящото количество влакнини.

Витамини и минерали

Витамините са активни вещества, които нямат хранителна функция. Те, обаче, контролират много жизненоважни метаболитни функции. Ето защо витамините са необходими в много по-малки количества от останалите вещества в храната.

Липсата на витамини, обаче, води до сериозни и често необратими увреждания на организма.

Липсата на витамини води до помътняване на оцветяването, както и понижена устойчивост към заболявания.

Витамините А и Е са особено важни. Витамин А повишава устойчивостта на организма към заболявания, подпомага растежа, здравето и зрението. Витамин Е преди всичко подобрява размножителната способност (оттам и името дадено му в миналото „витамин на плодовитостта”), както и защитава витамин А и ненаситените мазнини от разпадане.

Мазнините, с многото ненаситени мастни киселини, които играят важна роля в храненето на рибите, както вече споменахме, са много неустойчиви. Кислородът от въздуха бързо води до окисляването им в храната (гранясване). Това прави храната напрактика безполезна и дори вредна за рибите, а да не говорим и за лошата й миризма. Витамин Е предпазва ценните ненаситени мастни киселини в храната от разваляне. Вещества, които имат тази функция се наричат антиоксиданти.

Освен витамин Е, някои химични съединения също имат тази функция. Едно такова добре познато съединение е етоксикинът.

Тъй като JBL отдават огромно значение на употребата на естествени съставки, когато това е възможно, ние ползваме само антиоксиданти на основата на витамин Е.

JBL GALA е изключително богата на минерали поради включеното в състава й голямо количество водорасли спирулина, които са ценен източник на минерали и в храните за хора.

Като краен потребител вие можете да видите това описано върху опаковката „с антиоксидант Е306”. Според наредбата за състава на храните, това означава растителни екстракти с високо съдържание на витамин Е.

Всички храни на люспи за аквариумни рибки с марката JBL, съдържат балансиран мултивитаминен комплекс.

Витамин С, както и витамин А, подобрява устойчивостта на организма към различни инфекции и изгражда издръжливостта към различни типове стрес. Храните на люспи на JBL съдържат нов вид витамин С, който е специално стабилизиран и е устойчив на топлина и други въздействия, като светлина и влага.

Всички храни на люспи за аквариумни рибки с марката JBL, съдържат балансиран мултивитаминен комплекс, който задоволява напълно нуждите на рибките. В допълнение JBL добавя инозитол към храните.

Инозитолът е активно вещество, подобно на витамините, което предпазва черния дроб и стимулира растежа като подобрява абсорбирането на храната. Съдържанието на всички витамини и инозитол е отпечатано върху опаковката на всяка от храните.

Включването на рибно костно брашно и различни скариди в храните на JBL, гарантира съдържанието на необходимите количества минерали в тях.

  1. ПОГЛЕД ВЪРХУ ХРАНИТЕЛНИТЕ НАВИЦИ НА РИБИТЕ.

Можете лесно да предположите, като се има в предвид огромното разнообразие на видове риби и техните хабитати, че не всички риби ядат една и съща храна. Хранителните навици на повечето аквариумни риби се познават много точно в следствие на продължителни и задълбочени наблюдения от множество учени, както върху рибите в аквариума, така и в естествената им среда. Вие също можете да узнаете много за хранителните навици на рибите във вашия аквариум като ги наблюдавате по-внимателно.

Колко протеини, мазнини и т.н. са необходими на аквариумните риби?

До сега вие научихте за различните хранителни вещества, които всяка висококачествена храна за аквариумни риби трябва да съдържа. Но до момента не бе споменато „колко”. Ето това ще бъде разгледано сега. Рибите могат да бъдат разделени на 3 основни групи според хранителните им навици и предпочитаната от тях храна:

  1. Месоядни
  2. Всеядни
  3. Растителноядни

Първата група се състои от риби, които рядко са аквариумни поради техните хищнически навици (те се хранят с други риби). Те трябва да бъдат хранени изключително с жива риба.

Повечето аквариумни риби принадлежат или към групата на всеядните или към тази на растителноядните риби. За да определите към коя от групите спадат рибите във вашия аквариум се консултирайте с продавача или проверете в специализираната литература. Освен грижата за посрещането на хранителните нужди на отделните видове в максимална степен, трябва да се обръща внимание и на ефекта от съставките на храната върху качествата на аквариумната вода.

Както вече споменахме, метаболизмът на рибите функционира така, че протеините са им необходими не само за растеж, но заедно с въглехидратите и мазнините те са източник на енергия. Употребата на протеини като източник на енергия, обаче, има негативен ефект върху екосистемата в аквариума. Азотът, освобождаван при усвояването на протеините и производството на енергия, не може да се усвои от рибите и се отделя чрез хрилете под формата на амоняк.

Амонякът се превръща в нитрити, а след това те се преобразуват в нитрати, които замърсяват водата бивайки хранително вещество за нежеланите водорасли. Добавката в храната на подходящи мазнини, като източник на енергия, драстично намаляват количеството на веществата замърсяващи водата.

Поради ограниченото пространство за движение на рибите в аквариума, те не могат да усвоят големи количества мазнини и затова те могат да причинят мастни натрупвания по тялото и да повлияят негативно на здравето и продължителността на живота на рибите.

Идеалният състав на храната е балансирана комбинация от протеини и други източници на енергия – мазнини и въглехидрати, в количества и форми подходящи за различните видове и същевременно щадящи водата.

За всеядните риби и тези, които са по-близки по хранене до месоядните, идеалното ниво на протеините е 40-45%, докато за растителноядните риби тези нива са значително по-ниски – 30-35%. Растителните източници на протеини като соя, пшеничен протеин, протеини от водорасли и др. трябва да бъдат включени във възможно най-голяма степен в храната на растителноядните риби. За всеядните риби най-добрите нива на мазнините са 7-9%, а за растителноядните – 3-5%.

Нужното количество на въглехидратите е точно противоположно на това на протеините при двата типа риби. Растителноядните видове се нуждаят от повече въглехидрати в храната отколкото всяедните. Както и мазнините, въглехидратите са източник на бързоусвояема енергия. Заедно с по-голямото количество въглехидрати, растителноядните риби приемат и повече баластни вещества, важни за правилното функциониране на храносмилателната им система. Растителноядните риби се нуждаят от 3-5% съдържание на баластни вещества (влакнини) в храната си, а някои растителноядни сомчета, които могат да храносмилат и дървесни влакнини се нуждаят дори и от 10%. За всеядните риби необходимото ниво на влакнини в храната е 1-2%. Храносмилателната система на рибите се е адаптирала в процеса на еволюцията да използва максимално веществата съдържащи се в храната им. Например растителноядните видове имат дълъг чревен тракт, идеален за диета на растителна основа, която е по-трудна за храносмилане.

Всеядните и месоядните риби са с много по-къс чревен тракт, подходящ за лесносмилаемата им храна, богата на протеини. Ето защо неправилното хранене може да доведе до сериозни смущения в храносмилателната система.

Всички видове храни на JBL са адаптирани към специфичните нужди на различните групи риби.

Защо са необходими различни форми на храната?

Формата, размера и позицията на устата на рибите определят къде и под каква форма те могат да приемат храната си. Съществуват три основни групи риби според разположението на устата им:

  1. Риби гръбнопоставена уста

Първата група риби включва онези, чиито уста е извита нагоре. Гръбната линия на тези риби е права и те са адаптирани да се хранят на повърхността на водата.

  1. Риби с крайнопоставена уста

Рибите с крайнопоставени усти имат тяло еднакво заоблено както откъм гърба, така и откъм корема. Те живеят в средните нива на водата и се хранят там (барбуси, тетри).

  1. Риби с долнопоставена уста

Тези риби обикновено имат мустачки и тялото им е извито откъм гърба и с почти права линия на корема (сомчета). Те се хранят на дъното, като търсят храната си с помощта на мустачките си.

Има много междинни форми между група 1 и 2. Понякога рибите, живеещи в средните нива на водата могат да потърсят храна на повърхността, както и риби живеещи на повърхността могат да се хранят в по-ниски нива на водата. Рибите, хранещи се на дъното, обаче, не са склонни да напуснат „царството си” и да търсят храна в открити води.

Рибите от повърхността на водата се нуждаят от храна, която плува на повърхността като храните на люспи JBL NOVO.

Някои от люспите ще потънат бавно надолу и са храна и за рибите от средните нива на водата. В природата рибите, хранещи се на повърхността, ядат и много насекоми, падащи във водата. Естествените храни от серията JBL NOVO като JBL NOVO Fil, JBL NOVO Daph и др. съдържат насекоми в естествените им форми, които задоволяват тези нужди на рибите.

Храните за риби на таблетки като JBL NOVO Tab са разработени за рибите от средните нива и от дъното на аквариума. Пуснати директно във водата те са храна за всеядните сомчета, а ако се прикрепят на стъклото на аквариума са подходящи за рибите от средните нива на водата. Този метод на хранене дава и добра възможност за наблюдение на рибите, които лакомо се скупчват около таблетката, прикрепена на стъклото.

Зелените таблетки JBL NOVO Fect са специално разработени за растителноядни риби хранещи се на дъното, но прикрепени към стъклото на аквариума те са добра храна и за растителноядните риби от средните нива на водата.

JBL TABIS е храна на таблетки от висш клас и е отлично лакомство за всички риби в аквариума, внасяйки разнообразие в диетата им. Те са с високо съдържание на спирулина и крил и доставят ценни минерали, каротеноиди и ненаситени мастни

киселини за оптимален растеж и ярко, естествено оцветяване. JBL TABIS също могат да бъдат прикрепяни към стъклото на аквариума.

JBL NOVO Stick M са специално разработени за големи аквариумни риби като например цихлидите.

Освен разположението на устата, друго различие е и нейният размер. Ето защо JBL произвежда различни размери люспи – едри, средни и малки.

Храни в гранулирана форма

Много риби не обичат да се хранят с храни на люспи, а предпочитат гранулирани храни, които по-добре отговарят и на анатомичните особености на устата им.

Големите риби като тропическите цихлиди се хранят с храни на гранули или стикове.

Всички храни на JBL в гранулирана форма са специално разработени така че някои от гранулите плуват на повърхността, докато други бавно потъват и са подходящи за храна на рибите от всички слоеве на водата. JBL NOVOGrano Mini е разработена специално за дребни риби с дължина 3-10 см и с малки усти. Тази група риби включва неоновата тетра, Зебровите барбуси, гупите и много други популярни аквариумни риби.

Серията храни JBL NovoGranо е подходяща за средни по размер риби с дължина 5-15 см като цихлидите джуджета, гурамитата и др.

Концентрираното хранително съдържание в серията гранулирани храни на JBL бързо засища рибите и прави храненето по-икономично отколкото с храни на люспи, например. Една опаковка с гранулирана храна съдържа два пъти повече храна от същата опаковка с храна на люспи.

Двете гранулирани храни от премиум серията на JBL, JBL Grana и JBL Grana Cichlid, са много специално лакомство за всички риби.

В тези храни са включени изключително само висококачествени суровини, като много пречистени рибни протеини.

Високото съдържание на фино стрит крил, съдържащ ценните каротеноиди и ненаситени мастни киселини, гарантират безотказен прием от страна на рибите и подобряват здравето и яркостта на оцветяването им.

Новата система за дозиране на храните на JBL прави храненето на рибите изключително лесно. Благодарение на системата вече не е възможно случайно прехранване. 1 натискане на бутона дава доза достатъчна за 5 риби. Това позволява дори и на неопитните собственици на аквариуми да дават правилното количество

храна на своите риби. Същевременно храната не попада в контакт с ръцете, което изключва всякакъв риск от случайно заразяване с бактерии.

Храните на JBL са затворени херметично до момента на отварянето им. Преди да ползвате храната за пръв път, развинтете дозатора, отлепете фолиото от отвора на бурканчето и след това завинтете обратно дозатора. Този начин на опаковане гарантира запазването на високото качество на храната.

Дозиращата система на JBL е единствената на пазара, която затваря херметично и защитава храната от бактерии, мухъл и др., които могат да развалят храната преди изтичане срока й на годност.

Храни за специфични групи риби

Средни и големи цихлиди

В голямото семейство на цихлидите, тези, от езерата на долината на Рифт, езерата Малави и Танганика са особено популярни видове. По-особената диета на тези риби представлява голямо предизвикателство пред производителите на готови храни за риби. В природата, те пасат водорасли със своите специално предназначени за това челюсти. Случайно попадналите сред водораслите дребни животни също биват изяждани и влизат в иначе предимно вегетарианското меню на тези риби.

Добре познат представител на тази група риби са видовете Трофеус от езерото Танганика. Твърде голямото съдържание на животински протеини или ларви от червени комари в храната им би означавало сигурна смърт за тези риби. Ето защо JBL са разработили специална храна, адаптирана кум нуждите на тези риби – JBL NovoRift, съдържаща над 90% растителни протеини.

Храната е под формата на малки, бавно потъващи стикове, идеални за хранителните навици на тези риби.

Поради високото растително съдържание на тази храна, другите тропически видове риби от този район отказват да я ядат. За тези всеядни, към месоядни, видове е разработена храната JBL NovoStick M. Тя е с високо съдържание на протеини и ракообразни и е подходяща за по-скоро месоядните видове цихлиди и други големи риби от Африка и Южна Америка.

Растителноядни сомчета

Друга група риби със специфични хранителни нужди са растителноядните сомчета. Те са много популярен обитател на аквариумите, тъй като изяждат нежеланите водорасли.

Представител на това голямо семейство риби са видовете Анциструс. За съжаление, обаче, специфичните хранителни изисквания на тези риби често са подценявани или забравяни. Едва когато в аквариума се открият наръфаните листа на по-големи растения, собствениците на аквариума забелязват, че на нещо, живеещо в аквариума, му липсват хранителните вещества, съдържащи се в тези растения. Чак тогава се вземат мерки, за да се реши проблема. В естествената си среда тези риби „гризат” много дървесина. Те консумират големи количества дървесни влакнини, които са важни за правилното функциониране на храносмилателната им система.

В аквариума те имат същите потребности и когато не могат да си набавят достатъчно дървесина, те започват да пасат по-големите растения. Благодарение на JBL NovoPlecoChips това вече няма да се случва.

JBL NovoPlecoChips съдържат 10% специални дървесни влакнини, в допълнение на използваните предимно растителни съставки, които задоволяват нуждите на специфичната храносмилателна система на тези риби. Твърдите таблетки на храната запазват формата си във водата като потъват на дъното, където сомчетата могат да се хранят на спокойствие.

Трябва да се има в предвид, че не всички сомчета са растителноядни. Типичен пример на сомчета, които са по-скоро месоядни, хранейки се и с дребни животни, са бронираните сомчета, Зебровия плек, познат преди като L46. За тези видове е подходяща храната JBL Novo Tab.

Дискуси

Кралете на аквариумните риби се нуждаят от храна, специално адаптирана към техните нужди.

JBL Grana Discus е храна от висок клас, под формата на специални, бавно потъващи гранули, и са идеално адаптирани към хранителните навици на „Техни величества”. Важните ненаситени мастни киселини и каротеноидите, включени в храната поддържат яркото естествено оцветяване на дискусите.

Морски риби

Два са типовете храна на JBL, които са специално разработени да задоволяват хранителните нужди на морските риби. Единия вид храна е JBL Maris, на люспи, която освен ценните растителни съставки, съдържа и 30% крил на люспи, обожаван от морските риби. JBL MariPearls, под формата на бавно потъващи, дребни перли, съдържа ценни морски растения, осигуряващи на растителноядните морски риби необходимите им хранителни вещества.

Златните рибки и тяхното видово разнообразие в аквариума

Златните рибки са изкуствено създадени и произхождат от Prussian carp, член на семейство шаранови. Тъй като шараните са растителноядни риби, такива са и златните рибки, чиято храна трябва да съдържа достъпно количество растителни съставки. Храната на люспи JBL NovoRed и храната на малки перли JBLNovoPearl са идеално адаптирани към потребностите на златните рибки, а новоразработената форма на JBLNovoPearl отговаря перфектно на специфичните им хранителни навици.

Много популярни аквариумни рибки са били майсторски селектирани именно от златните рибки, като например ветрилоопашка (fantail), оранда (lion head) и други. Поради промените настъпили при тях при селекцията, хранителните им нужди са различни от тези на растителноядните златни рибки. За да се поддържат дългите им перки, както и други техни специфични характеристики, тези риби се нуждаят от допълнително количество протеини, пшеничен зародиш и водорасли. Храната от висок клас JBL GoldPearls доставя необходимите хранителни вещества на тези риби, като подобрява здравето и яркостта на оцветяването им.

JBL GoldPearls е специално разработена под формата на бавно потъващи гранули. Това съответства на анатомичните характеристики на повечето форми златни рибки, които не могат да се хранят от повърхността на водата. Ако тези риби се хранят на повърхността на водата, има опасност те да погълнат въздух, който поради някои свои анатомични особености, получени при развъждането, трудно освобождават. В някои случаи това може да доведе дори и това, рибите да плуват с обърнати кореми.

  1. ДАВАЙТЕ НА РИБИТЕ РАЗНООБРАЗНА И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА ХРАНА, СЪОБРАЗЕНА С ТЕХНИТЕ НУЖДИ

Разнообразна…

Една и съща храна, ден след ден, независимо колко здравословна е тя, след време става отегчителна и това нарушава апетита на рибите. За да подпомогнете естественото поведение и да увеличите интереса към храненето е необходимо понякога да сменяте храната на рибите. Това дава на рибите разнообразието, което те имат в природата. Освен това е добре да слагате различни видове храна в аквариума, от които рибите да избират.

Освен основната храна, JBL са разработили гама от специални храни, като например замразени изсушени ларви на комари, дафния, тубифекс и други организми в тяхната естествена форма, които внасят разнообразие в менюто на аквариумните риби.

Съобразена с нуждите…

Това означава, че при разнообразяването на диетата на рибите трябва да давате не просто каквато и да е друга храна, а такава, която е съобразена с хранителните изисквания на рибите.

Един пример:

Вие имате смесен аквариум с няколко панхакси (кили рибки), които се хранят на повърхността на водата, повече всеядни риби от средните нива на водата и няколко растотелноядни, хранещи се на дъното сомчета. Разнообразното хранене, съобразено с нуждите на всички обитатели на аквариума може да бъде следното:

Като основна храна JBL NovoBel, или, в зависимост от размера на рибите, JBL Novo GranoMix или JBL Novo GranoMix mini. Като допълнителна храна JBL NovoFil Red Mosquito Larva за рибите от повърхността на водата, JBL Grana и/или JBL NovoFil Red Mosquito Larva и/или JBl NovoDaph. Някои риби от средните нива на водата може също да харесат тези храни и от време на време да си „хващат” по нещо. JBL NovoPlecoChips е храната за растителноядните сомчета. От време на време можете да прикрепяте таблетки от JBL NovoTab към стъклото на аквариума, за рибите от средните нива на водата. Можете и да подобрите яркостта на оцветяването и здравето на рибите чрез JBL NovoColor, JBL GALA, JBL KRILL използвайки ги като основна храна.

JBL KRILL е храна на люспи, съдържаща фино смлян крил по технология, която премахва всякакъв риск от наранявания на чревния тракт на сладководните рибки от острите черупки на тези дълбоководни скариди. Ако, например, имате основно растителноядни риби, храната им трябва да съдържа достатъчно растителни съставки. За тези риби можете да използвате JBL NovoVert като основна храна, допълнена от различни специални храни.

Грижа за качеството

Всички храни на JBL са приготвени от висококачествени подбрани суровини, които разбира се, имат ограничен срок на годност. Витамините и особено не наситените мастни киселини много бързо се разграждат при контакт с въздуха или светлината. Ето защо храните за рибки не бива да бъдат купувани в найлонови или други прозрачни опаковки.

Съветваме ви да купувате храни за рибки само в изолирани от въздуха и светлината опаковки, в количества достатъчни ви за максимум 2 месеца.

С други думи, не купувайте еднолитрови опаковки, например, ако аквариума ви е 80л. и е смесен. Вместо това си вземете основна храна в разфасовка 250мл и допълващи храни в опаковки от 50 или 100мл. Така ще бъдете сигурни, че вашите риби винаги получават висококачествена, свежа храна.

  1. ТЕХНИКИ НА ХРАНЕНЕ

Колко често?

Зрелите риби, независимо от кой вид, се нуждаят от по-рядко хранене отколкото младите рибки. Едно или две хранения на ден са достатъчни за зрелите риби. Младите риби тряба да бъдат хранени 3-4 пъти на ден. Тъй като всички аквариумни риби се продават докато са млади, в началото трябва да храните рибите 3 пъти на ден.

Когато не сте у дома можете да използвате автоматична хранилка. След време намалете храненията до 1-2 на ден. Зрелите риби трябва от време на време да имат и по един ден „на пост”, в който да не бъдат хранени.

Кога?

Храненията трябва да бъдат равномерно разпределени през деня. Добре е да подбирате часове, през които сте си у дома, така че да можете да наблюдавате храненето на рибите.

Колко и как?

Основно правило: Слагайте толкова крана, колкото рибите могат да изядат за около 23 минути. Инстинктът на рибите ги подтиква към постоянно търсене на храна. Тъй като те правят това и в аквариума, това ни подтиква да им даваме повече храна. Не оставяйте това поведение на рибите да ви подлъже. Единственото, което ще постигнете, като храните рибите повече, е да създавате ненужни хранителни остатъци, които ще замърсят водата.

От техническа гледна точка ви препоръчваме да изключвате филтъра през времето на хранене, за да се предотврати засмукване на храна в него. Ако обаче има риск да забравите да го включите отново след храненето, по-добре изобщо не го изключвайте. Щетите, които могат да бъдат нанесени, ако филтъра не бъде включен отново са много по-големи от тези при засмукване на храна в него. Когато филтърът е изключен по-дълго време, бактериите в него бързо се разлагат и отделят токсични вещества, които могат да убият всички риби, ако филтъра се включи отново без да бъде почистен.

  1. ХРАНЕНЕ НА НОВОРОДЕНИ РИБКИ

Ако полагате правилните грижи за различните видове риби, няма да чакате дълго „щастливото събитие” дори и в смесен аквариум. Ето няколко съвета как да отгледате новородените рибки до здрави и силни зрели риби.

Организмът на новородените рибки е зает само с едно нещо – да расте. Ето защо младите рибки се нуждаят от храна, която да посреща нуждите на интензивния растеж.

През първите няколко седмици от живота на младите рибки, те почти не трябва да остават без храна. Те трябва да бъдат хранени поне 4-5 пъти на ден, тъй като зле хранените, през първите седмици, риби могат изобщо да не оцелеят. По правило, любителите за пръв път отглеждат новородени рибки на гупи или други живораждащи рибки. Обикновено за пръв път това става в общия аквариум, тъй като специален контейнер се купува обикновено по-късно, ако се купи изобщо. Все пак ви препоръчваме да си купите контейнер за развъждане, например JBL BabyHome, който ще предпази малките рибки от агресията на възрастните през първите седмици от живота им. Комплекта за хранене на подрастващи рибки JBL NovoBaby съдържа 3 опаковки с различни храни, с три различни размера на храната според етапа на развитие на рибките: NovoBaby01, NovoBaby02 и NovoBaby03. Този комплект храни съдържа всички необходими хранителни вещества, необходими за успешното отглеждане на новородените рибки до здрави, зрели риби. За професионалните акваристи, JBL предлага отделни разнообразни храни за новородени рибки, които могат да се използват в необходимата комбинация. Следната таблица може да бъде ползвана като упътване:

JBL NovoTom Artemia

Е идеално смляна прахообразна храна за растящи рибки с размери на новородени гупи, съдържаща артемия. Съдържа добре балансирана комбинаця от протеини, мазнини и въглехидрати и е специално адаптирана към хранителните навици на младите рибки.

Основните витамини и биологичния елемент инозитол, гарантират оптимален растеж и устойчивост на заболявания.

JBL NovoTemia

Яйца на артемия

Новоизлюпените науплии на артемията са основна жива храна за успешно развъждане на рибки, свободна от болестотворни бактерии.

Размер на рибите Гупи и други живораждащи риби

За рибки хвърлящи хайвер

2-5 mm – Nobilfluid/ Жив микропланктон

6-10 mm NovoTom/NovoTemia NovoTom/NovoTemia

10-30 mm NovoBea/NovoTemia NovoBea/NovoTemia

>30 mm NovoBel/NovoColor NovoBel/NovoColor

Малките рибки на много видове могат да бъдат хранени с новоизлюпени артемии докато започнат да плуват свободно. Новоизлюпените рибки първоначално трябва да бъдат хранени с едноклетъчни организми (paramecium) или NobilFluid.

JBL NovoTemia са яйца, които се излюпват в 2-3% солен разтвор (сол за артемии JBL NovoSal) Най добре е това да става в прозрачни стъклени или пластмасови бутилки. Напълнете една бутилка от 0.7л с около 0.5л вода и добавете 10-15г сол (1 пълна супена лъжица) и 1 до 3 мерителни лъжици NovoTemia, според нуждите ви. Ако са необходими повече науплии трябва да приготвите повече бутилки. При силна аерация с големи мехури въздух и температура около 25ºС, науплиите ще се излюпят за около 24-36 часа, а при по-ниска температура, по-бавно. Аерацията с водна помпа е жизнено важна за процеса на излюпване.

JBL NobilFluid Artemia

е много фина, хомогенизирана течна храна за новоизлюпени рибки, които са все още твърде малки, за да могат да се хранят с науплии на артемия или друга храна с подобен размер.

NobilFluid съдържа висококачествени протеини, както и мазнини, въглехидрати и влакнини. Добавката на мултивитаминен комплекс осигурява на растящите риби оптимален растеж.

Течната форма на храната позволява точно дозиране според броя на рибките.

Като ориентировка: около 10-15 капки 3 или 4 пъти на ден би трябвало да са достатъчно за около 100 рибки бебета. С израстването на рибките храната може да бъде сменена с NovoTom и/или NovoTemia.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!