≡ Menu

Отглеждане и размножаване на Малабарско Данио

Име: Малабарско данио – Гигантско данио – Devario aequipinnatus (Mc Clelland, 1839).

Отглеждане и размножаване на Малабарско Данио Малабарското данио е разпространено в географските региони: на югозапад в Индия и Шри Ланка.

Описание: Рибата в аквариума е плаха, която не нанася вреди върху водните растения. Достига максимална дължина от 10 сантиметра но рядко в аквариум, в природата достига до 15 сантиметра. Тялото е изтеглено, профилите на гърба и корема са равномерно изпъкнали, страните са силно сплескани. Две двойки мустаци, от която едната може да липсва. Гърба е маслено-зелен, корема е жълтеникав или червеникав до оранжев. Отстрани минават 3-4 блестящи, надлъжни, сини ивици, които са разделени с златисто-червени ивици. При самеца средната надлъжна синя ивица продължава до средата на “С”, а при самката тя стига до горната му част.

Рибите предпочитат средните и горните слоеве на водата.
Нуждае се от вода с pH между 6 и 8. Общата твърдост на водата (GH) трябва да бъде между 3 – 10 немски градуса (d). Температура на водата подходяща за тези видове е между 22 и 27 градуса по целзий. Необходим им е аквариум с обем минимум 50 литра. Отглеждане и размножаване на Малабарско Данио

Храна: Малабарско данио може да бъде хранено със следните храни:

  • тубифекс
  • дафния
  • артемия

С охота приемат и други храни от животински произход, люспи, пелети и други сухи храни, както замразени и изсушени храни.

Размножаване на Малабарско Данио

Както отглеждането, така и размножаването на даниото е сравнително лесно. За целта ви трябват – едно женско данио и 2-3 мъжки. Те се поставят в малък, отделен аквариум – от 15 до 20 литра. Водата в аквариума трябва да с дълбочина около 10 сантиметра и температурата от 20 до 24 градуса. Над дъното се поставя мрежа, например от комарник, за да пада хайвера под нея – по този начин възрастните риби не могат да изядат хайвера. Ако имате родилка за риби може да минете и без мрежа, като сложите рибите в нея.

Отглеждане и размножаване на Малабарско Данио Женската хвърля хайвера си обикновено сутрин и от 100 до 400 зърна. След това може да махнете рибите и мрежата от аквариума, където е хайвера. Обикновено след 2-3 дена от хайвера се излюпват малки рибки данио и се залепват по стените на аквариума за няколко дни. След това те започват да плуват и да се хранят. Новородените данио хранете с твърдо сварен жълтък.

Синонимни, остарели и общоизвестни имена: Danio malabaricus

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!